Vanliga frågor
Djuren
Rasen heter Aberdeen Angus. Det är en naturligt hornlös ras, ursprungligen från Skottland. Rasen uppkom i slutet av 1700-talet och har ända sedan dess avlats för att ge kött av högsta ätkvalitet. Köttet är också väl känt för sin mörhet och fina marmorering, egenskaper som ger en fantastisk smak i allt från de de finaste styckdetaljerna till köttfärsen.
Djuren slaktas hos Nyhléns & Hugosons Kött i Luleå, sedan styckas och packas det på Rusksele Rökeri.
Kalvarna diar till en början mjölk från sina mammor. De börjar även tidigt att äta gräs. Alla våra djur får gräs från våra åkrar runt våran gård i Hissjö. På sommaren är de ute och betar, på vintern äter de ensilage, det är konserverat gräs. Vi ger dom inget extra kraftfoder och självklart ingen antibiotika.
Kalvarna föds på våren och får sedan vara med sina mammor och dia fram tills hösten då mammorna måste vila sig inför nästa kalvning. Därefter går kalvarna i grupp tillsammans. På sommaren är de mest ute och betar, på vintern bor de inne i lagården, men för det mesta har tillgång till utevistelse året runt. Djuren går alltid lösa.
Köttet
Kött från rasen Aberdeen Angus är mört och fettmarmorerat. Marmorerat kött är muskler med insprängda fettceller. Fettet gör köttet mörare och saftigare och eftersom fett är smakbärare ger det köttet en fin smak.
Fettcyrasammansättningen är inte likadan i det marmorerade fettet som i det utanpåliggande fettet. Halten omega 3-fettsyror är högre i det marmorerade fettet. Kött från djur som utfodras med hög andel gräs, vilket våra djur gör, är även generellt sett högre andel omega 3 än djur som äter mer kraftfoder av tex spannmål, soja och raps. Djur som äter mycket kraftfoder har istället en hög andel omega 6, som är en annan fleromättad fettsyra.
Omega 3-fetter är livsnödvändiga eftersom din kropp och hjärna behöver dom, men eftersom din kropp inte kan bilda omega 3 själv måste du få i dig det genom maten. Särskilt mycket omega 3-fettsyror går åt till att bygga upp hjärnans celler. Tyvärr så ger ger dagens kost oss ofta för lite omega 3 och för mycket omega 6. Ett mycket bra sätt att få i sig omega 3 av hög kvalitet är att äta kött från nötkreatur som ätit stor andel gräs.
Alltså, vill du ha ett gott och nyttigt kött, satsa på Aberdeen Angus!
Nötkött håller 6-12 månader i frysen, men det är ingen fara att äta köttet efter ytterligare några månader. Smaken kan dock vara något förändrad då. Upptinade styckdetaljer som förvaras i kylen har en hållbarhet på 3-5 dagar, upptinad köttfärs håller sig ett dygn i kylen.
Vår gård är ekologiskt certifierad. Det betyder att vi odlar utan bekämpningsmedel och konstgödsel, att våra djur betar och äter grovfoder odlat på vår gård och får vara ute så mycket som möjligt.
Leverans och betalning
Du betalar med kort eller kontanter när du hämtar din köttlåda. Återkommande kunder kan handla mot faktura.
Direkt köttet har kommit till oss, då vi vet hur många det räcker till, kommer vi att kontakta dig.
När köttet är redo för hämtning kan du komma närhelst plantskolan och gårdsbutiken har öppet, öppettiderna finns längst ner på sidan. Vill du komma någon annan tid, ring 070-321 40 58 och boka.
Om du undrar om något mer, skicka ett mejl till gardsbutiken@hagnaregarden.se eller ring 070-321 40 58.